Tajemství květin z Florea.cz aneb Co jste doteď možná nevěděli

Když už kupujete puget, měl by stát za to. Proto u nás pečlivě hlídáme kvalitu všech květin, které na e-shopu nabízíme. Jak přesně to děláme? A proč některé květiny stojí víc, než byste čekali? Rádi prozradíme.

Nákup je alchymie, která nás baví

V první řadě je potřeba mistrně ovládat nákup na burze. Nestačí přitom květiny jenom rychle prohlédnout a vzít ty, které se nám nejvíc líbí. Nákupčí se běžně zaučují až dva roky. Neustále na burzu jezdí a sledují, které květiny se přiváží, jak se liší jejich kvalita a cena v závislosti na období, nebo také testují, jak dlouho jednotlivé odrůdy vydrží.

U každé květiny je pak potřeba sledovat hned několik znaků. Pro příklad třeba tulipány. Jejich kvalita se hodnotí podle délky stonku a gramáže. Zároveň ale neplatí, že čím vyšší váha, tím lépe. Jeden tulipán může mít silný, těžký stonek, na jehož konci se krčí malé poupě, zatímco jiný (se stejnou gramáží) má stonek tenoučký, s minimem listů a plný velký květ.

Kromě výborných zkušeností s nákupem na burze si funkce nákupčího žádá i nepřetržité sledování trhu. A je třeba monitorovat dokonce i takové věci, jako je roční období a počasí v konkrétních pěstitelských oblastech.

Žluté tulipány

Cenu určuje burza i poptávka

Pojďme teď trochu zabrousit do tématu, o kterém se zas tak nemluví, ale přitom je důležité. Cena. Proč ta a ona květina stojí právě tolik? Za vším stojí holandská květinová burza a poptávka.

Na začátku dražby je cena nejvyšší, pak postupně klesá. A my, s prstem na tlačítku „Koupit“, se snažíme „ulovit“ tu nejlepší možnou. Nesmíme ale otálet příliš, protože spolu s námi se dražby účastní i dalších 5500 nákupčích z celé Evropy. Květiny se tedy mohou snadno vyprodat.

Ještě napínavější scénář přichází v době Valentýna, MDŽ a další významných svátků. Poptávka stoupá, ale květin je samozřejmě jen omezený počet, což se ve výsledku projevuje vyšší cenou.

Květiny a květinové burze

Speciálním případem jsou pak prémiové odrůdy, například Red Naomi v délce 100 cm. Tuto luxusní růži chce každý, a tak se cena za samotnou květinu (bez DPH, poplatků za dopravu apod.) snadno vyšplhá až na 100–120 Kč.

Koukněte i na další prémiové růže.

Co pěstitel, to jiný výsledek

Další věc, kterou ve Florea.cz řešíme, je výběr vhodného pěstitele. Nakupujeme totiž nejen na burze, ale i napřímo, přičemž jednu a tu samou odrůdu můžeme objevit hned na několika farmách. Tedy až na výjimky, jakými je třeba Testarossa – tu má pouze jediný pěstitel na světě.

Zádrhel je ale v tom, že každý pěstitel dosahuje jiných výsledků: květiny se liší délkou stonku, velikostí hlav, odstínem nebo taky intenzitou vůně. A samozřejmě i životností.

Proč tomu tak je? Při pěstování vstupuje do hry hned několik faktorů: nadmořská výška, míra slunečního světla nebo množství živin. Velký vliv má i teplota, především pak ta noční. Platí, že čím níže rtuť teploměru v noci klesne, tím lépe. Proto se např. růže Red Naomi pěstují (mimo jiné) v Pyrenejích, kde jsou i letní noci hodně chladné.

Růže ve skleníku

Někdy tedy můžete narazit na odrůdu, která bude stát u dvou různých prodejců úplně stejně. Ale zatímco jedna květina vám vydrží sotva týden, druhá zůstane krásná 14 dní. Je to dáno právě výše zmíněnými faktory a samozřejmě i péčí, která je květinám věnovaná po sklizni. My ve Florea.cz nikdy neslevujeme z nároků na čerstvost, a tak zkracujeme dobu převozu na minimum.

Hlavně ale nepřestáváme hodnotit kvalitu a květiny odebíráme pouze od těch nejlepších pěstitelů. Protože ať už kupujete puget jako blahopřání k narozeninám, dárek pro maminku nebo vyznání lásky, je to vždy výjimečný okamžik.

A kvalita květin by tomu měla odpovídat.