Jak pečovat o růže, aby dlouho vydržely

Co musíte udělat, aby vám řezané růže dlouho vydržely? Vynechme podmínku, že si musíte koupit opravdu čerstvou a zdravou růži a podívejme se co pro růže můžete udělat vy doma.

Ve videu si vysvětlíme a ukážeme, jak se správně postarat o řezané růže, aby vám vydržely co nejdéle. Kvalitní řezané růže a kytice růží, nejsou dnes zrovna levná záležitost, a proto je důležité vědět, jak z nich vytěžit maximum.

 

Následující tipy na péči o růže jsou rozděleny do dvou skupin - primární podmínky, které jsou nezbytné, a sekundární podmínky, které výrazně prodlouží životnost růží.

Primární podmínky:

1. Zaříznutí stonku: Před vložením růže do vody vždy zařízněte šikmým řezem zaschlé konce stonků, aby se růže mohla napít.

2. Dezinfekce vody: Do vody přidejte dezinfekční roztok, který zabrání růstu bakterií, jež mohou ucpat cévy rostliny.

3. Dostatečná hladina vody: Při prvním napití by měla hladina vody dosahovat alespoň do poloviny délky stonku, aby se voda snadno dostala do celé rostliny.

 

Sekundární podmínky:

1. Ochrana před teplem: Chraňte růže před přímým slunečním světlem a zdroji tepla, které by mohly zvýšit odpar vody z okvětních lístků.

2. Oddělení od ovoce: Nedávejte růže do blízkosti ovoce, zejména jablek, která produkují ethylen a urychlují vadnutí květin.

3. Skladování v chladu: Pokud chcete růže uchovat déle, můžete je uložit sklepa nebo do lednice při teplotě mezi 2 až 8 stupni Celsia, což zpomalí proces jejich stárnutí.

 

S těmito jednoduchými kroky se můžete těšit z vašich krásných růží mnohem déle!

 

Přidáváme pár zajímavých odkazů na péči ze světa:

10 tipů na péči o řezané růže

Péče o řezané zahradní růže David Austin

Tipy na péči pro obchodníky, květináře a zákazníky pro růže Red Naomi

7 triků jak uchovat růže čerstvé

je tady i ten zmíněný i ten cukr bohužel v českých textech vypadlo to nejdůležitější ;)